Advertising
Advertising

7 Common Issues That Hinder an Online User Experience

7 Common Issues That Hinder an Online User Experience

Having a website in the modern age can be rewarding as long as it is operated in the right way. Any website that doesn’t conform could find itself gathering virtual dust within the online sphere.

It is believed that mobile-connected devices will account for 68 percent of all Internet traffic by 2017. While these kinds of numbers can be exciting for webmasters, websites that fail to offer the best possible user experience online will often fall by the wayside.

In order to ensure the best possible user experience and a seamless conversion process, ensure that your site isn’t making these 7 user experience mistakes.

1. Lack of Social Sign-Up and Logins

The filling in of registration forms is something that many try to avoid online, simply because the task can be monotonous at best. However, as social networking continues to gain more traction in the online world, so do the features it offers.

Having the option to log in or sign up via a social network ensures that you provide a seamless experience for users to get started and view the content, which eventually, can lead to an increase in subscribers and customers.

Advertising

Solution: If running a community or a subscription based website, ensure to implement social sign-ups and log-ins that don’t require users to fill in a lengthy contact form, and avoids email verifications.

2. Poor Navigation and Hidden Pages

The lack of clean and simple navigation can quickly ruin the experience that users have with the site. Usually, visitors wouldn’t be willing to make more than 3-4 clicks to get to the desired page.

Unless the website is over 10,000 pages, webmasters & designers need to ensure that all pages are properly structured and categorised under relevant “parent” pages.

Solution: Use a clear menu structure with top-level pages and sub-pages. Categorise the pages that you wish users to navigate to in a proper manner. As an example, list your services pages under the main “Services” or “What we Offer” page.

3. Not optimised for mobile

Although the Internet has evolved, that doesn’t mean that every website adapts to a mobile & tablet screens. According to Marketing Land, mobile traffic accounts for more than 50% of all the traffic. Those who have not updated their website will find that their users have less-than-stellar experience when navigating the site, often having to pinch in and out screen, zoom in and out, and use awkward button placements to find their way around the website.

Advertising

Mobile users who are not able to navigate a site that is not responsive will often look elsewhere, which can be detrimental to your sales turnover.

Solution: Ensure to invest into a mobile and tablet versions of the site. If using WordPress, this just comes down to choosing the right responsive theme that will automatically adjust to the screen size.

4. Excessive Pop-ups

Although the vast majority of people have developed an immunity against pop-ups, some of us still feel frustrated when there is an excessive number of pop-ups asking to sign-up for the email updates with a tiny grey text saying “No, I don’t want to”.

Yes, pop-ups are an effective way to increase your email database and encourage social sharing, as long as this strategy is not overused to the point when people get frustrated and annoyed with the site.

Solution:

Advertising

  • Don’t place multiple pop-ups on a single web page.
  • Make sure that your pop-ups are relevant. For example, you wouldn’t want to show an email sign-up to a person who has already signed up.
  • Ensure that those pop-ups are easy to close.

5. Complicated Contact Forms

Almost every website uses contact forms, whether it’s as simple “contact us” or a transactional form. One of the most common issues that sites make is to do with lengthy forms & unnecessary fields. Far too often, websites add irrelevant fields when trying to get as much information as possible in one go. Who would want to fill in a 10-minute contact form just to get in touch? Yes, no one, especially if you are on a mobile.

Solution: Keep the form fields to a minimum, and only ask for the relevant information. What would people think when your site is asking for their address just to receive a quote? Yes, that you would probably post a bunch of annoying leaflets.

6. Poorly Written Content

Poorly written content has been a bugbear of the online world in the past. During the early days of the Internet, it wasn’t unusual to enter a search term and be greeted with a series of online sites that offered nothing but a series of ads.

In a bid to contend with the poorly-written content, Google introduced a number of algorithm updates that looked to ensure that any content being presented to an online audience was informative and relevant.

As such, websites had to ensure that content matched that of the keywords being searched. If it didn’t, it would simply fall down the results page. As such, it’s now more important than ever to ensure that any content being produced for your website is written professionally as well as being informative.

Advertising

Solution: Ensure that your provide a regular stream of top notch quality content that is targeted to provide accurate and useful information to the user.

7. Online Users Who Are Kept Waiting

While it’s not always the fault of the webmaster, any servers that struggle with the downloading of information will often affect the user experience, normally meaning that they will abort the action they were trying to perform, which could be an all-important sign-up, or a potential customer.

Furthermore, users would not normally wait for more than 4 seconds for the site to load. Hence, if your site speed is greater than 4 seconds, users are very likely to leave the site.

Solution:

  • Choose a good hosting provider
  • Implement a CDN (Content Delivery Network)
  • Minify and Combine CSS & Javascript files
  • Install a good caching plugin
  • Optimise, compress and scale your images
  • Minimise DNS lookups

More by this author

Dmytro Spilka

Head Wizard

7 Powerful Benefits Of Live Streaming Web Performance 14 Steps To Creating a Super-Fast Website Experience [Infographic] Five Ways to Generate Income with Your Blog Five Ways to Generate Income with Your Blog 5 Ways to Build a Solid Community on Your Blog 5 Ways to Build a Solid Community on Your Blog 5 Things You Need To Know Before Starting a Blog 5 Things You Need To Know Before Starting a Blog

Trending in Smartphone

1 10 Satirical Illustrations Showing How Our World Is Sick 2 How to Stop Unwanted Calls By Blocking Them on Your Phone 3 Need To Charge Your Phone Shortly? Try This Trick 4 Top 6 Things to Consider When Buying a Refurbished iPhone or Cell Phone 5 Google vs. Apple: Which Maps App Should You be Using?

Read Next

Advertising
Advertising

Published on September 20, 2018

11 Google Chrome Apps and Features to Help You Get More Done with Less Effort

11 Google Chrome Apps and Features to Help You Get More Done with Less Effort

In today’s fast-paced and never-ending busy world, we are overwhelmed by tasks that need to be completed by tight deadlines. With so much technology it is difficult to find the right tools to help boost our efficiency. And, many tools get obsolete so its essential to stay up-to-date to know when you will have to make adjustments to these tools. Independently of where you work, there’s a good chance that you have to be working on a PC or a laptop.

Do you are feel like you do not have enough time, or cannot accomplish much as of late? It is recommended to take a step back and look at the big picture. Also, you want to explore new and innovative ways to improve productivity.

In this article, I outline 11 features and apps within the Chrome browser that can help you do just that.

Minimizing Tabs

Let’s face it we all have more than a dozen tabs opened on our computers. One neat trick to still keep most of them open is to turn them into pinned tabs. On Google Chrome you can right-click the tab and select “Pin Tab” option. This turns the tab into an icon enabling you to continue multitasking.

Pinning a tab anchors the tabs on the left of your toolbar; a great benefit of the “Pin Tab” feature is that you can’t close these tabs accidentally since the “X” disappears after pinning them.

Incognito Mode

Google Chrome is a very easy-to-use and intuitive. But, Google does collect our browsing data; so to remedy this, you can use Incognito Mode. This feature does not keep your browsing or download history. You can enable or access it in three different ways:

Advertising

  1. Press Ctrl/Command+shift+N
  2. Select File Menu and choose New Incognito Window
  3. Download extension New Incognito Window

This feature is very handy if you’d rather not have your browsing history stored and utilized for future advertisement or suggested pages.

Save Webpages as PDF Files

Have you ever browsed interesting or important information and then forgot to bookmark or save it in “favorites”, making it impossible to find again? Chances are you have done this on a number of occasions.

Thankfully, there is an easy solution. You can save webpages as PDF files. On your keyboard, press control/command+p and you will be able to save webpages as PDFs.

Open Recently-closed Tabs

Ever had dozens of tabs opened and all of a sudden your browser shuts down? It has probably happened to all of us. You can easily recover all of your tabs using two approaches. Don’t panic if this happens because there is a workaround and solution for it.

One is by pressing Ctrl/CMD+Shift+T.

The other approach is to click on the three vertical dots on your browser and hover over “History”.

Advertising

Solve Mathematical Problems

Google’s Chrome browser doesn’t just search for relevant and updated information. It is also capable of performing some mathematical problems. Within the omnibox (Chrome’s address or URL bar), you can perform mathematical exercises.

For example, if you are struggling with percentages you can search 20 percent of x amount and it will instantly provide a result. Pretty handy, right?!

Play Media Files

Are you frequently met with difficulties when playing or watch a video files? Well, once again Chrome comes to the rescue. You can can listen or play videos from all sorts of movie or music files (mp3, mp4, .mov, .mkv, .ogv, .webm, .wav, etc.) by simply dragging the file into the search bar.

In addition, you can view images, PDF files and Microsoft Office files, too.

Navigate Swiftly Between Tabs

With all of those tabs opened comes great navigation responsibilities. Rather than clicking through every tab, you can use shortcut keys like Ctrl+Tab to navigate all of the different tabs. Also, you are able to navigate to the first tab by pressing Ctrl-1, Ctrl-2, and so on. If you want to switch to the very last tab, press Ctrl-9.

Stay Focus(e)d

Computers nowadays have awesome capabilities.

Advertising

Sometimes we like to get work done, but let’s face it, we’re all human. We sometimes procrastinate by visiting a website we really like, or maybe take a break with watching a flick on Netflix, a video on YouTube or browsing Facebook.

With Chrome’s StayFocusd extension, you can truly stay focused and get more done in less time.

This extension naturally helps you stay more productive by limiting the amount of time you spend on websites. You can set the time and it will automatically block those sites after a certain period.

Grammarly for Editing

Grammarly is a must have, and it’s really a complete powerhouse. Grammarly helps you check your grammar and spelling for everything you write online.

You can use it professionally or as a student, which will make the editing process much easier and more efficient. Furthermore, it can automatically check for typos when you send an email, type a Tweet, or post a Facebook comment. It’s like having your own personal copyeditor!

Loom

There are times that words in an email or written text in a chat app will just not convey the right meaning.

Advertising

There is a saying that a picture is worth a thousand words. Well, the same is true of videos.

With Loom, you can capture, narrate and immediately share video recordings of your screen, which will help coworkers understand issues you are facing, or to easily convey an explanation on screen. Plus, with video you will be able to easily walk people through a process, and you can use it to create simple how-to videos.

Chrome Calendar Extension

No matter what your level of responsibility is at your job, Google Calendar is another essential resource to have at your fingertips.

Specifically, you can have this extension added as an icon in the toolbar of your browser, which I highly recommend. Once you add the extension to your browser, you can check for upcoming events with a single click without leaving your current page.

Final Thoughts

Google Chrome has definitely evolved from its inception. As you can see you have a very powerful tool that comes as a free installation and is loaded with dozens of capabilities. The above listed Chrome apps can resolve some of the most common obstacles to your time management and productivity.

Featured photo credit: Andrew Neel via unsplash.com

Read Next